Masło orzechowe jest popularnym produktem na całym świecie. Stosowane jest zarówno w przekąskach, jak i dodawane do śniadań czy obiadów. Wynalazł je w XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg. Czy warto uwzględnić masło orzechowe w swojej sportowej diecie? Czym się kierować przy jego wyborze?

Masło orzechowe

Masło orzechowe produkowane jest z nasion orzachy podziemnej, czyli popularnych orzechów ziemnych. Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć masła robione z:

  • orzechów pistacjowych,
  • orzechów nerkowych,
  • sezamu,
  • migdałów.

Te to zdecydowanie lepsze opcje pod względem wartości odżywczych. Orzechy takie, poddane są prażeniu w wysokiej temperaturze, następnie mielone, tworząc gładką masę, bądź pozostawione w małych kawałkach, tzw. masło chrupkie.

Standardowe masło orzechowe składa się z:

  • 90% z orzechów,
  • 6% z cukru w formie dekstrozy,
  • olejów roślinnych (np. rzepakowego, palmowego czy bawełnianego),
  • soli.

Czy warto jeść masło orzechowe?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, że orzechy są bardzo kaloryczne, powinny być one składnikiem codziennej diety. I to niezależnie od tego czy jesteśmy na redukcji czy budujemy masę. Czy warto jeść masło orzechowe? Oczywiście, że tak.

  • Orzechy zawierają liczne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które podczas racjonalnego odżywiania przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Jeżeli dbamy o swoje ciało, należy zawsze czytać skład i wybierać zdrowszą wersję masła, czyli tą bez soli, bez cukru z olejem rzepakowym i wysoką zawartością orzechów.  
  • Masło orzechowe bogate jest w białko oraz jest produktem wysokoenergetycznym, ze względu na dużą ilość tłuszczów.
  • Produkt ten cechuje się wysoką zawartością błonnika oraz licznych witamin i minerałów.
  • Główną witaminą znajdującą się w maśle orzechowym jest witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz przeciwdziała zakrzepom.
  • Masło orzechowe jest źródłem: wapnia, fosforu, magnezu, potasu sodu, miedzi, żelaza, cynku, manganu i chromu.
  • Odpowiednie spożywanie masła orzechowego w diecie przynosi szereg pozytywnych zmian dotyczących spalenia tkanki tłuszczowej oraz ogólnego wzmocnienia.
  • Należy pamiętać iż jest to produkt wysoko tłuszczowy i wysokobiałkowy, dlatego nie należy z nim przesadzać, gdyż spożywany w nadmiarze może powodować zatrzymanie się wody w organizmie i wzdęcia.

Masło orzechowe w diecie

Masło orzechowe w diecie to dobry wybór, ponieważ jest smacznym zamiennikiem słodyczy oraz fast foodów, a poza tym przyspiesza spalanie tkanki  tłuszczowej. Zależnie od ustalonej dziennej kaloryczności i efektów jakie chcemy osiągnąć, masło orzechowe doskonale sprawdzi się przy każdym celu treningowym.

Masło orzechowe na redukcje

Redukcja jest procesem, który ma za zadanie zmniejszyć naszą masę ciała. Masło orzechowe jest produktem kalorycznym, zawiera sól, która może zatrzymać wodę oraz duże ilości tłuszczu. Na redukcji warto wybrać drugą – zdrowszą wersję masła orzechowego, bez soli i cukru, z wysoką zawartością orzechów i z olejem rzepakowym.

Masło orzechowe na masie

Budowanie masy to proces zwiększenia swojego ciała. Warto pamiętać o tym, że zależy nam na zrobieniu zdrowej masy. Dlatego, nie przesadzajmy z ilością spożywanego masła orzechowego. Pamiętajmy, że to produkt wysokoenergetyczny i zjedzenie całego opakowania może poskutkować m.in. bólem brzucha i zaparciem, a także niekontrolowanym tyciem.

Masło orzechowe jakie wybrać?

Światowy rynek oferuje w sprzedaży wiele rodzai masła orzechowego, zrobionego z różnych orzechów oraz zawierających różny skład.  Dlatego podczas wyboru, warto jest czytać etykiety.

  • Na pewno lepszą i bogatszą wersją jest masło, wyprodukowane z ponad 90% orzechów.
  • Olej rzepakowy czy słonecznikowy będzie lepszy niż olej palmowy.
  • Dobrym wyborem jest masło orzechowe bez dodatku soli i cukru, gdyż nie warto jest faszerować się dodatkowymi kaloriami.

Najlepszym, jednak dość czasochłonnym, pomysłem jest własnoręcznie zrobione masło. Wystarczy zmielić orzechy, dodać odrobinę zdrowych tłuszczy i gotowe. Można użyć każdego rodzaju orzechów, jednak należy pamiętać o tym, że orzechy ziemne,mimo że są najpopularniejsze, są również najuboższym rodzajem orzechów.

Masło orzechowe w diecie

Masło orzechowe jest bogate w białko roślinne, tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B i E. Zawiera dużo błonnika, antyoksydantów i daje mnóstwo energii. Spożywanie masła orzechowego podnosi poziom serotoniny, która znacząco zmniejsza apetyt, poprawia nastrój, oraz niweluje uczucie zmęczenia. To idealny produkt, zarówno dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, jak i dla tych, którzy budują masę.

 

Rating: 4.3/5. Wg 6 głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj