Wołowina jest smaczna i zdrowa. To doskonałe źródło energii, wigoru i aminokwasów. Pozwala budować masę mięśniową, jak i redukować nadmiar kilogramów. Nic dziwnego, że jest bardzo ceniona w diecie kulturystów. Co znajdziemy w wołowinie? Jakie mięso najlepiej wybrać? Sprawdźcie w artykule.

Wołowina

Często mówi się, aby ograniczać spożycie czerwonego mięsa. Jednak wołowina dobrej jakości, spożywana w odpowiednich ilościach, może stać się wartościowym składnikiem zbilansowanej diety.

100 g wołowiny ( około 116kcal) zawiera średnio:

Co jeszcze znajduje się w mięsie wołowym?

Zaleca się spożywanie wołowiny 2-3 razy w tygodniu, przy jednej porcji 150g mięsa. Niewskazane jest jej dwukrotnie większe spożycie. Zła opinia dotycząca choroby wściekłych krów znacząco wpłynęła na mniejsze jej spożywanie. Eliminując wołowinę z naszej diety nie dostarczamy organizmowi cennych substancji odżywczych, które wzmacniają ciało.

  • Dieta zawierająca duże ilości mięsa sprzyja rozwojowi raka jelita grubego.
  • Należy podkreślić, że nie powinno to oznaczać całkowitego wyeliminowania mięsa z diety.
  • Spożywanie zalecanej porcji mięsa nie będzie wpływało szkodliwie na organizm.

Zalety spożywania wołowiny

Jakie są zalety spożywania wołowiny? Co znajduje się w jej składzie?

Kreatyna

Najwięcej kreatyny, spośród produktów spożywczych, jest w wołowinie. Kreatyna zwiększa masę i objętość mięśni, jednocześnie poprawiając wydolność i sprawność fizyczną.  Jest odpowiedzialna za przyspieszenie spalania tłuszczów w organizmie.

Sprzężony kwas linolowy

Sprzężony kwas linolowy czyli CLA jest odpowiedzialny za redukcję nagromadzonej tkanki tłuszczowej. W naszym organizmie spełnia również rolę silnego przeciwutleniacza oraz oczyszcza krew z toksyn.

Białko

Wołowina zawiera bardzo duże ilości różnego rodzaju połączeń białkowych, które odżywiają organizm.

L-karnityna

L-karnityna ma właściwości lecznicze (przy chorobie wieńcowej, miażdżycy). Wykorzystywana jest również do leczenia otyłości. Szczególnie zaleca się ją sportowcom, ćwiczącym na siłowni, osobom pracującym fizycznie.

Witaminy z grupy B, potas, magnez i cynk

Obecność  witamin grupy B w wołowinie wpływa na:

  • metabolizm,
  • odporność,
  • funkcjonowanie układu nerwowego,
  • kurczenie się mięśni,
  • niedokrwistość,
  • pozytywny nastrój,
  • dobrą pamięć,
  • koncentrację,
  • bystrość umysłu.

Witaminy odżywiają też kości, mięśnie oraz stawy.

Jak wybrać wołowinę?

Wołowinę można przygotować na wiele sposobów: smażoną, gotowaną, pieczoną, duszoną, grillowaną. Może być głównym składnikiem zupy, galarety, nadzienia.

Jaką wołowinę zaleca się do diety ćwiczącego na siłownie?

  • Do gotowania: mostek, krzyżowa, szponder, łata, pręga, ogon, goleń, kości ze szpinakiem.
  • Do pieczenia: polędwica, rostbef, łopatka, antrykot, udziec, zrazowa.
  • Do duszenia: mostek, szponder, łata, zrazowa, krzyżowa, łopatka, skrzydło, pręga.
  • Do smażenia: łopatka, rostbef, antrykot, polędwica, zrazowa, krzyżowa, skrzydło.
  • Na surowo: polędwica, zrazowa.

Przykładowy posiłek z wołowiną

Wołowina na ostro

Składniki:

  • wołowina 200 g,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • pomidory z puszki 100g,
  • kukurydza 30g,
  • cukinia 300g,
  • czerwona papryka 100g,
  • makaron pełnoziarnisty – 30 g,
  • cukier brzozowy 5g,
  • sól,
  • czosnek,
  • przyprawa meksykańska.

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokroić w paski.
  • Podsmażyć na patelni beztłuszczowej. Doprawić przyprawą. Dodać trochę wody, dusić przez 20 minut.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę oraz pomidory. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
  • Dodać kukurydzę.
  • Gotować na wolnym ogniu. Doprawić.
  • Podać z makaronem.

Wołowina w diecie sportowca

Wołowina to najbardziej wartościowe mięso i powinna stać się stałym elementem diety sportowca. Nowe metody uzyskiwania mięsa pozwalają na zakup o wiele chudszej wołowiny, niż np. 30 lat temu.

  • Spożywana w odpowiedniej ilości 3 razy w tygodniu, przyczynia się do utrzymania najlepszej kondycji, zdrowia i zwiększonego poziomu energii.
  • Dostarcza tłuszczy nienasyconych i witaminy z grupy B. Te niezbędne są do regeneracji mięśni po intensywnym treningu i odpowiadają za dotlenienie organizmu.
  • Wołowina w diecie gwarantuje przyrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej.

Rating: 5.0/5. Wg 2 głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

  1. Wołowina jest najlepsza podczas budowania masy mięśniowej. Od zawsze króluje w mojej diecie. Ponadto regularny trening i LargoMass, który zawiera argininę i naturalny booster testosteronu. Mięśnie dzięki temu rozrastają się, więc cel treningowy jest realizowany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj