Czy warto jeść ryby? Oczywiście, że tak. Ze względu na ich niską kaloryczność, dużą zawartość białka i lekkostrawność, powinni zainteresować się nimi trenujący na siłowni. Które jednak są najbardziej wartościowe? Sprawdź listę najzdrowszych ryb w diecie.

Ryby w diecie

Ryby w diecie to bogate źródła kwasów Omega – 3 (EPA i DHA). Charakteryzują się wysoką zawartością lekkostrawnego, dobrze przyswajalnego białka o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych (niemożliwych do syntetyzowania przez organizm). Każda ryba dostarcza:

  • jodu,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu.

Tłuste ryby to również źródło witamin: A, D, E. Z kolei ryby chude pomagają uzupełnić niedobory niacyny i szeregu witamin z grupy B. Warto zaznaczyć, że najzdrowsze ryby do jedzenia to te pochodzące z niezanieczyszczonych źródeł.

  • Po wybraniu gatunku charakteryzującego się wybranymi wartościami odżywczymi warto zwrócić uwagę na sposób przygotowania ryby.
  • Najlepiej przyrządzić je na parze, bądź w piekarniku – te metody ograniczają kaloryczność posiłku.

Jakie ryby są najzdrowsze? Dowiedz się więcej i zacznij urozmaicać swoją dietę.

Najzdrowsze ryby w diecie

Makrela

Makrela niezwykle często pojawia się w kuchni, np. w formie dodatku do kanapek. Jest źródłem:

  • dużej ilości kwasów Omega 3 i Omega 6;
  • witamin A, D, E oraz z grupy B;
  • selenu, którego wysoka zawartość jest charakterystyczna dla makreli. Korzystnie wpływa to na ochronę błon komórkowych oraz stan czerwonych krwinek;
  • cynku, chroniącego przed wolnymi rodnikami. Uczestniczy też w przemianach metabolicznych;
  • miedzi, która niweluje stany zapalne, poprawia stan układu krwionośnego.

Makrela m.in. wzmacnia kości i zęby, wspomaga regenerację potreningową i zapobiega chorobom oczu. Najlepiej kupić świeżą rybę i samodzielnie przygotować ją w kuchni.

Łosoś

Łosoś to obowiązkowa pozycja w temacie ryb w diecie. Jego nieocenione właściwości prozdrowotne zostaną wykorzystane jedynie wtedy, gdy pozyskamy go z pewnego źródła.

  • Poprawia gospodarkę elektrolitową (zawartość potasu).
  • Wzmacnia tarczycę (dostarczając selenu i jodu).
  • Uzupełnia niedobory witaminy B12, B6, B2m B1, a także A, D, E.
  • Ogranicza ilość złego cholesterolu.

Cechą charakterystyczną łososia jest bogactwo białka i zdrowych tłuszczy. Przyczynia się także do:

  • szybszej i sprawniejszej regeneracji,
  • poprawnego funkcjonowania układu hormonalnego.

Tuńczyk

Tuńczyk pojawia się w diecie najczęściej w formie puszki. Choć jest to ryba o wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego białka, nie należy jej nadużywać. Dlaczego? Z uwagi na możliwość obecności wysokiego poziomu rtęci w. Tuńczyka wyróżnia:

  • zawartość witaminy D, która wspomaga wzmacnianie kości, odporność i samopoczucie;
  • obecność potasu – ten obniża ciśnienie krwi;
  • bardzo wysoka zawartość witamin z grupy B.

Najzdrowszą formą tuńczyka będzie świeży stek, choć ten jest ciężko dostępny w naszym kraju.

Śledź

Śledź jest popularną, tłustą rybą, która do naszego menu wnosi przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Śledź w diecie:

  • wzmacnia kości (dzięki fosforowi i witaminie D);
  • uzupełnia niedobory żelaza;
  • wspomaga transport tlenu do mięśni;
  • zwalcza wolne rodniki.

Sardynki

Sardynki są niedocenianymi rybami, które działają wręcz prozdrowotnie. Z uwagi na fakt, że zazwyczaj wybieramy ryby puszkowane, musimy liczyć się ze zmniejszoną zawartością kwasów Omega. Sardynki w diecie:

Pstrąg

Pstrąg jest popularną rybą obiadową. Wśród ryb słodkowodnych odznacza się:

Od tłustych ryb morskich odróżnia go zdecydowanie wyższa zawartość witamin z grupy B.

Dorsz

Dorsz znany jest z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, dlatego z jego wątroby pozyskuje się drogocenny tran. Oprócz bogactwa Omega – 3 i Omega 6, dorsza wyróżnia:

  • obecność witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego (m.in. niezbędny do regulacji gospodarki energetycznej). Odpowiada także za utlenianie tłuszczu, co jest kluczowe dla osób na redukcji;
  • wysoka zawartość selenu, która stanowi połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

Halibut

Halibut w diecie ma zarówno swoich przeciwników, jak i zwolenników. Choć kwestia smaku jest sprawą indywidualną, to jednak pod względem wartości odżywczych halibut jest świetnym wyborem. Dostarcza zrównoważoną ilość:

Mintaj

Mintaj to popularna ryba, której filety są niedrogie i ogólnodostępne. Choć nie odznacza się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi, to jednak warto jest na nią zwrócić uwagę. Dlaczego? To ze względu na niską kaloryczność i obecność wielu witamin.

Karp

Karp pojawia się w wigilijnym jadłospisie. Ta niedoceniana ryba dostarcza:

Co ważne, karp jest rybą hodowlaną w Polsce – to gwarantuje świeżość produktu. Jak każda ryba słodkowodna, nie posiada bogatych zasobów nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale dobrze wpływa na formę i stan zdrowie.

Najzdrowsze ryby w diecie

Z całą pewnością ryby powinny częściej pojawiać się w diecie trenujących. Jednak sam gatunek nie jest wystarczającą odpowiedzią na pytanie: jakie ryby kupować? Należy zwrócić uwagę na ich pochodzenie i rodzaj hodowli, Szczególnie wartościowe będą okazy z chowu ekologicznego i oznaczone znakiem BIO.

  • Zbyt tanie ryby często pochodzą z ogromnych ławic, które żyją na małym terenie. Duże zagęszczenie osobników często wiąże się z koniecznością podawania im m.in. leków (w celach profilaktycznych) i hormonów (skłaniających do rozrodu).
  • Najzdrowsze są tłuste ryby morskie. Jednak ich spożywanie może wiązać się z dostarczeniem do organizmu metali ciężkich tj. ołowiu, kadmu i rtęci.

Brak głosów.
Proszę czekać...

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj