WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Negatywne skutki stosowania monodiet

W dzisiejszych czasach wiele osób oczekuje wygodnego i szybkiego sposobu na szybką utratę kilogramów. Jedną z nich są monodiety, które polegają na ułożeniu jadłospisu bazując na zaledwie jednym makroskładniku. Dzięki temu można spożywać ulubiony produkt w nieograniczonych ilościach. Co z rozsądkiem? Ułożenie zbilansowanej diety wymaga większej wiedzy i zdobycia pewnych informacji, które pomogę zmienić na stałe nawyki żywieniowe, co zajmuje jednak więcej czasu. Poniżej przedstawiamy negatywne skutki stosowania monodiet. Monodieta Jak sama nazwa wskazuje monodieta to dieta opierające się o jeden składnik. Innymi słowy jest to monotonny sposób odżywiania. W czasie jej trwania do momentu uzyskania zadowalającego efektu je się jedynie jeden rodzaj produktów wykluczając pozostałe. Ten niepokojący trend trwa już jakiś czas i przybiera również bardzo skrajne postaci, gdzie osoba odchudzająca się je np.: tylko banany lub jabłka nawet przez trzy tygodnie, co wydaje się szokujące i kontrowersyjne pomimo dobrych rezultatów Jak nie trudno się domyśleć nie należy to do najrozsądniejszych rozwiązań, tym bardziej, że regularne ćwiczenia i ilość składników odżywczych to absolutna konieczność przy prowadzeniu diety odchudzającej, by stała się ona sposobem na wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a nie chwilową redukcją masy zakończoną efektem jo-jo. Pozornie niewinne monodiety mogą wnieść znacznie więcej złego niż dobrego. Monodieta a niedobory składników odżywczych Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę to, że nie ma jednego produktu mogącego zapewnić pełną gamę makro- i mikroelementów, a także witamin, więc nie da się za pomocą tylko jednego składnika zapewnić ich wystarczającej ilości by organizm ludzki funkcjonował prawidłowo. Przykładowo jedząc tylko banany zapewnimy na pewno wystarczającą ilość glukozy, która stanowi źródło energii dla organów takich jak mózg, ale odbywać się to będzie kosztem mięśni, mających w takiej sytuacji niewystarczającą ilość białek do budowy włókien mięśniowych i regeneracji. Na przykładzie monodiety bananowej można również przedstawić problem, z którym się wtedy stykamy. Banany mają w sobie niewielka zawartość wapnia sodu i witaminy B12, witaminy C. Wobec tego spożywania tylko tych owoców naraża nas na niedobory składników odżywczych. Konsekwencją może być nieprawidłowa budowa kości i ich łamliwość, a u osób starszych osteoporoza. Niedobór witaminy B12 może powodować niedokrwistość, zaś brak wystarczającej ilości witaminy C może odbić się na kondycji skóry i spadku krzepliwości krwi, ale również może wpłynąć na ilość kolagenu będącego składnikiem budulcowym ścięgien i więzadeł, co da się we znaki w postaci częstszych kontuzji i opóźnionej regeneracji. Monodieta a nadmiar składników odżywczych Monodiety wiążą się nie tylko z niedoborami, ale również z nadmiarem składników odżywczych, które w konkretnych produktach znajdują się w dużych ilościach. W przypadku bananów jest to między innymi potas i niektóre witaminy. Należy pamiętać, że nadmiar witamin również może szkodzić. Dochodzi wówczas do hiperwitaminozy, która może przynosić odwrotny skutek niż przy prawidłowej ilości danego składnika w organizmie. Ponadto banan w miarę dojrzewania zawiera w sobie coraz więcej cukrów prostych, co w diecie odchudzającej będzie cechą niepożądaną. Nie tylko utrudniać będzie spadek kilogramów, ale jego nadmiar będzie odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej może powodować próchnicę zębów, a u osób ze skłonnością do cukrzycy typu 2 może spowodować rozwinięcie się jednostki chorobowej. Z reguły twórcy takich diet zalecają stosowanie ich zaledwie przez tydzień/miesiąc, jednak skutki niedoboru np. żelaza czy też białka już w przeciągu krótkiego okresu czasu bywają rozlegle. Monodieta a samopoczucie Monodiety są bardzo niepraktyczne. Mają wpływ na relacje społeczne i samopoczucie, ponieważ wymagają wielu wyrzeczeń w sytuacji, gdy chce się prowadzić normalny tryb życia i funkcjonować wśród znajomych. Przyjęło się, że wspólne jedzenie ma charakter społeczny i pomaga w socjalizacji. Niewiele restauracji posiada w ofercie posiłki bazujące tylko na jednym produkcie spożywczym. Narażamy się w ten sposób na wykluczenie i gorsze samopoczucie. Ponadto z racji monotonii posiłków taka dieta szybko staje się nudna, co prowadzi do tego, że zaczynamy odczuwać potrzebę by spożyć coś innego. Jest to naturalny mechanizm organizmu, który w ten sposób domaga się dostarczenia innych składników. Pytanie, czy warto poświęcać swoje zdrowie i relacje z bliskimi by osiągnąć zamierzony cel, a następnie wrócić do punktu wyjścia?W dzisiejszych czasach wiele osób oczekuje wygodnego i szybkiego sposobu na szybką utratę kilogramów. Jedną z nich są monodiety, które polegają na ułożeniu jadłospisu bazując na zaledwie jednym makroskładniku. Dzięki temu można spożywać ulubiony produkt w nieograniczonych ilościach. Co z rozsądkiem? Ułożenie zbilansowanej diety wymaga większej wiedzy i zdobycia pewnych informacji, które pomogę zmienić na stałe nawyki żywieniowe, co zajmuje jednak więcej czasu. Poniżej przedstawiamy negatywne skutki stosowania monodiet.

Monodieta

Jak sama nazwa wskazuje monodieta to dieta opierające się o jeden składnik. Innymi słowy jest to monotonny sposób odżywiania. W czasie jej trwania do momentu uzyskania zadowalającego efektu je się jedynie jeden rodzaj produktów wykluczając pozostałe. Ten niepokojący trend trwa już jakiś czas i przybiera również bardzo skrajne postaci, gdzie osoba odchudzająca się je np.: tylko banany lub jabłka nawet przez trzy tygodnie, co wydaje się szokujące i kontrowersyjne pomimo dobrych rezultatów

Jak nie trudno się domyśleć nie należy to do najrozsądniejszych rozwiązań, tym bardziej, że regularne ćwiczenia i ilość składników odżywczych to absolutna konieczność przy prowadzeniu diety odchudzającej, by stała się ona sposobem na wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a nie chwilową redukcją masy zakończoną efektem jo-jo. Pozornie niewinne monodiety mogą wnieść znacznie więcej złego niż dobrego.

Monodieta a niedobory składników odżywczych

Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę to, że nie ma jednego produktu mogącego zapewnić pełną gamę makro- i mikroelementów, a także witamin i menarałów, więc nie da się za pomocą tylko jednego składnika zapewnić ich wystarczającej ilości by organizm ludzki funkcjonował prawidłowo. Przykładowo jedząc tylko banany zapewnimy na pewno wystarczającą ilość glukozy, która stanowi źródło energii dla organów takich jak mózg, ale odbywać się to będzie kosztem mięśni, mających w takiej sytuacji niewystarczającą ilość białek do budowy włókien mięśniowych i regeneracji.

Na przykładzie monodiety bananowej można również przedstawić problem, z którym się wtedy stykamy. Banany mają w sobie niewielka zawartość wapnia sodu i witaminy B12, witaminy C. Wobec tego, spożywanie tylko tych owoców naraża nas na niedobory składników odżywczych. Konsekwencją może być nieprawidłowa budowa kości i ich łamliwość, a u osób starszych osteoporoza. Niedobór witaminy B12 może powodować niedokrwistość, zaś brak wystarczającej ilości witaminy C może odbić się na kondycji skóry i spadku krzepliwości krwi, ale również może wpłynąć na ilość kolagenu będącego składnikiem budulcowym ścięgien i więzadeł, co da się we znaki w postaci częstszych kontuzji i opóźnionej regeneracji.

Monodieta a nadmiar składników odżywczych

Monodiety wiążą się nie tylko z niedoborami, ale również z nadmiarem składników odżywczych, które w konkretnych produktach znajdują się w dużych ilościach. W przypadku bananów jest to między innymi potas i niektóre witaminy. Należy pamiętać, że nadmiar witamin również może szkodzić. Dochodzi wówczas do hiperwitaminozy, która może przynosić odwrotny skutek niż przy prawidłowej ilości danego składnika w organizmie. Ponadto banan w miarę dojrzewania zawiera w sobie coraz więcej cukrów prostych, co w diecie odchudzającej będzie cechą niepożądaną. Nie tylko utrudniać będzie spadek kilogramów, ale jego nadmiar będzie odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej może powodować próchnicę zębów, a u osób ze skłonnością do cukrzycy typu 2 może spowodować rozwinięcie się jednostki chorobowej.

Z reguły twórcy takich diet zalecają stosowanie ich zaledwie przez tydzień/miesiąc, jednak skutki niedoboru np. żelaza czy też białka już w przeciągu krótkiego okresu czasu bywają rozlegle.

Monodieta a samopoczucie

Monodiety są bardzo niepraktyczne. Mają wpływ na relacje społeczne i samopoczucie, ponieważ wymagają wielu wyrzeczeń w sytuacji, gdy chce się prowadzić normalny tryb życia i funkcjonować wśród znajomych. Przyjęło się, że wspólne jedzenie ma charakter społeczny i pomaga w socjalizacji. Niewiele restauracji posiada w ofercie posiłki bazujące tylko na jednym produkcie spożywczym. Narażamy się w ten sposób na wykluczenie i gorsze samopoczucie.

Ponadto z racji monotonii posiłków taka dieta szybko staje się nudna, co prowadzi do tego, że zaczynamy odczuwać potrzebę by spożyć coś innego. Jest to naturalny mechanizm organizmu, który w ten sposób domaga się dostarczenia innych składników.
Pytanie, czy warto poświęcać swoje zdrowie i relacje z bliskimi by osiągnąć zamierzony cel, a następnie wrócić do punktu wyjścia?

Podobne artykuły:

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze
  1. To się zgadza jeśli monodieta trwa więcej niż tydzień. Jednak dla zdrowia – taka dieta stosowana dzień czy kilka dni wydaje się całkiem dobra, jest coś w rodzaju postu, który zdrowotnie działa całkiem dobrze byle bez przesady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *