Łosoś we wszystkich formach jest jedną z najdroższych ryb, a jego walory smakowe są nieprzeciętne. Ponadto – zawiera sporą ilości białka i niewielką ilość (8%) tłuszczu. Łosoś wędzony nadaje się jako dodatek do wielu dań – nasza dzisiejsza propozycja to kajzerki z twarogiem i łosoś wędzony.
Spis treści zwiń
Makroskładniki
- białko: 55g
- węglowodany: 66g
- tłuszcze: 11g
- kalorie: 604kcal
Składniki
- 100g łososia wędzonego
- 2 bułki kajzerki
- średniej wielkości ogórek zielony – 100g
- pół kostki twarogu łowickiego – 100g
- pół szklanki jogurtu naturalnego 0% – 100g
Czas przygotowania: 10 min
Orientacyjna cena za porcję: 11,60zł
- 100g łososia: 8zł
- 2 kajzerki: 0,80zł
- ogórek: 0,50zł
- pół kostki twarogu: 1,50zł
- pół szklanki jogurtu: 0,80zł
Sposób przygotowania
- Ogórek zielony obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Do naczynia wrzucić twaróg, ogórek oraz jogurt naturalny – całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Kajzerki przekroić na pół, posmarować przygotowanym twarogiem i ułożyć na nich kawałki łososia.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Szejk bananowo nabiałowy na słodko / B49g W91g T12g
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- “Papka” owsiana z twarogiem na słodko / B55g W105g T19g
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g
- Mus waniliowo-jabłkowy z rodzynkami / B43g W87g T22g
Łosoś stanowi 75 procent ceny ale na pewno super sprawa na szybki posilek 🙂