WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Ocet jabłkowy-jakie korzyści?

Ocet jabłkowy-jakie korzyści?W śród produktów efektywnie wspomagających proces odchudzania znajduje się ocet jabłkowy. Powstaje on w wyniku fermentacji owoców wywołanej bakteriami octowymi. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem oraz jabłkowym zapachem. Jak prawidłowo zrobić ocet jabłkowy? Jakie właściwości czynią go takim wyjątkowym?

Charakterystyka octu jabłkowego

Ocet jabłkowy powstaje dzięki fermentacji jabłek wywołanej bakteriami octowymi – głównie bakterie Acterobacter. Najlepszej jakości jest wtedy, gdy wytwarzany jest bez żadnych dodatków, niepasteryzowany i w naturalnej postaci.

Ocet jabłkowy jest bogaty w takie wartości odżywcze jak:

  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak: A i E,
  • Witaminy z grupy B – biotyna, kwas foliowy,
  • Witaminy C i P,
  • Beta-karoten,
  • Pektyny,
  • Polifenole,
  • Kwasy: jabłkowy, mlekowy, kawowy, octowy i cytrynowy,
  • Bioflawonoidy,
  • Minerały takie jak: sód, fosfor, wapno, potas, żelazo, fluor, miedź, fosfor.

 

Ocet jabłkowy – odchudzanie

O niezwykłych działaniach octu jabłkowego wiedzieli już starożytni Egipcjanie i Rzymianie. Wspomaga on syntezę enzymów trawiennych, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a także przyspiesza trawienie. Jego oddziaływanie na proces odchudzania oparty jest na współuczestniczeniu w rozszczepieniu tłuszczy i usunięciu ich złogów. Powyższy proces wpływa na obniżenie masy ciała. To właśnie dzięki takim składnikom jak: flawonoidy i beta-karoten oraz polifenole, z kwasem chlorogenowym i katechiną na czele ocet jabłkowy doskonale usprawnia odchudzanie.

 

Właściwości stosowania octu jabłkowego:

Do głównych właściwości regularnego picia octu jabłkowego można zaliczyć:

  • reguluje pracę jelit,
  • wspomaga syntezę enzymów trawiennych, wydzielanie soków żołądkowych oraz polepsza trawienie,
  • w wyniku rozszczepienia komórek tłuszczowych i pomocy w usuwaniu ich złogów wspomaga odchudzanie,
  • spożyty przed lub w trakcie posiłku ogranicza wchłanianie węglowodanów,
  • hamuje apetyt,
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy,
  • łagodzi alergie,
  • wzmaga pracę układu krążenia,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • reguluje poziom glukozy we krwi.
  • odkwasza organizm,
  • wzmacnia odporność,
  • wzmaga walkę z bólem gardła,
  • wypicie wody z łyżką octu i miodu zwalcza zgagę,
  • pomaga w udrożnieniu zatkanego nosa,
  • działa antybakteryjnie i antyseptycznie,
  • pomaga zwalczać grzybicę paznokci, wszy, infekcje uszu oraz brodawki,
  • zwalcza nieprzyjemny zapach z ust,
  • gasi pragnienie.

 

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ocet jabłkowy jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Znalazł również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Preparaty przygotowane na jego bazie wpływają na:

  • zwalczenie trądziku,
  • pozbycie się łupieżu,
  • pozbycie się przebarwień skóry.

 

Czy wiesz, że?

Dzięki właściwością antyseptycznym i antybakteryjnym ocet jabłkowy był tradycyjnie stosowany do czyszczenia powierzchni, a także do ich odkażania. Posiada on cechę charakterystyczną dla każdego octu – rozpuszcza kamień. Tak więc, można go wykorzystać do usunięcia kamienia z umywalki, wanny, baterii oraz do wyczyszczenia czajnika.

 

Dawkowanie octu jabłkowego

Zalecane jest rozpuszczenie 1 łyżki octu jabłkowego w 200ml przegotowanej wody. Taki roztwór należy pić małymi łyczkami 15 minut przed głównymi posiłkami. Nie powinno się przekraczać porcji dwóch łyżek octu na dzień. Dla osób, którym jego smak nie przypadł do gustu, w sprzedaży są również tabletki z zawartością octu jabłkowego. Należy je stosować w ilości 1-3 tabletek dziennie przed posiłkami.

 

Efekty uboczne stosowania octu jabłkowego

Picie dużych ilości nierozcieńczonego octu może prowadzić do:

  • podrażnienia skóry,
  • rozpuszczenia szkliwa,
  • poparzenia przełyku,
  • może powodować wypłukanie minerałów,
  • osłabienia kości i zębów
  • zbyt mocne obniżenie poziomu cukru we krwi.

Długotrwałe stosowanie octu jabłkowego może przyczynić się do wystąpienia niedoboru potasu w organizmie. W związku z powyższym zalecane jest stosowanie przerw.

Ocet jabłkowy – przeciwwskazania

Octu jabłkowego nie powinny stosować:

  • osoby o wrażliwym żołądku,
  • osoby mające problemy z wątrobą.
  • Cukrzycy przed rozpoczęciem stosowania octu powinni skonsultować się z lekarzem.

 

Ocet jabłkowy – przepis

Decydując się na zakup octu jabłkowego w sklepie, warto wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę. Otóż, powinien on być zamknięty w butelce z ciemnego szkła oraz posiadać formę lekko mętną. Można również sporządzić go samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować niespryskane jabłka, pokroić je w ćwiartki i umieścić w czystym słoju. Następnie zalać przegotowaną, chłodną i słodką wodą. Do jednego litra wody należy dodać 4 łyżki cukru. Bardzo istotną sprawą jest to, iż słoja nie można zakręcić. Należy go przykryć kawałkiem bawełnianej tkaniny lub ręcznika papierowego. Tak przygotowany słoik z jabłkami i słodką wodą trzeba umieścić w spokojne i ciepłe(20-26 st. C.) miejsce na około miesiąc. W tym okresie następuje fermentacja jabłek, w wyniku której powstaje słaby alkohol. Następnie w wyniku kontaktu z powietrzem i bakteriami zamienia się on w ocet.

Na co warto zwrócić uwagę?

  1. Jabłka w słoju nie mogą wynurzać się ponad poziom wody, ponieważ może dojść do wystąpienia pleśni. Chcąc uniknąć takiej sytuacji, można wypływające owoce przycisnąć talerzykiem. Ważne, by nie odcinał on dopływu powietrza.
  2. Pojawienie się piany oznacza, iż jabłka zaczęły fermentować.
  3. Po zniknięciu piany i opadnięciu jabłek (około 2-3 tygodnie), należy przecedzić zawartość słoja przez sitko, a naczynie dokładnie umyć. Następnie przecedzony roztwór powinien być wlany ponownie do słoja i przykryty tkaniną umożliwiającą dostęp powietrza. W tym momencie zaczyna się fermentacja octowa trwająca od dwóch do czterech tygodni.
  4. Gdy roztwór zaczyna wydzielać charakterystyczny zapach, oznacza to, iż ocet jabłkowy jest już gotowy. Należy usunąć z powierzchni śliską zawiesinę zwaną matką octową, a następnie przelać roztwór do butelek z wykonanych ciemnego szkła. Takie butelki można już zakorkować.
  5. Występująca w butelkach matka octowa świadczy o jakości octu.

 

Podobne artykuły:

Michał Smuszkiewicz

Michał Smuszkiewicz - student AWF Poznań posiadający duży wachlarz wiedzy jak i doświadczenia w zakresie aktywności fizycznej oraz żywienia. Jest osobą ambitną czującą ciągły niedosyt wiedzy. Przekłada się to na to, że każdy trening oraz dieta są przemyślane oraz dostosowane do potrzeb.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *