BCAA to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (ang. Branched chain Amino Acids). Taką budową charakteryzują się cząsteczki L-leucyny, L-waliny, L-izoleucyny. Te trzy aminokwasy odgrywają znaczącą rolę w budowie nowych włókien mięśniowych, silnie aktywują anabolizm nowych białek mięśniowych i zapobiegają procesom katabolicznym. Podawane są głównie sportowcom, jako suplementy zapobiegające zmęczeniu ośrodkowego układu nerwowego. Prowadzą do poprawy zdolności wysiłkowych w długotrwałych treningach wytrzymałościowych. BCAA to także podstawa suplementacji sportowców siłowych, stanowiąca doskonały oręż w walce o budowę masy mięśniowej.

Jak i z czego powstaje BCAA?

Aminokwasy rozgałęzione produkowane są głównie dwiema metodami – hydrolizy oraz biofermentacji. Obydwie jako substrat wykorzystują surowce naturalnego pochodzenia. Naturalne metody produkcyjne niemal całkowicie wyparły sytnetyczne. Zarówno hydroliza białek keratynowych jak i biofermentacja roślinnych substratów pozwala na wytworzenie wszystkich trzech aminokwasów BCAA. W praktyce te dwie metody różnią się wydajnością. Obydwie z tych metod, prowadzi są w ściśle kontrolowanych warunkach pozwalających na wyprodukowanie najwyższej jakości BCAA.

Hydroliza bazuje głównie na surowcach pochodzenia zwierzęcego. Najbogatsze w leucynę, walinę i izoleucyne są np. ptasie pióra, bo to właśnie one zawierają najwięcej keratyny. Może to budzić pewne kontrowersje, ale dobrze kontrolowany proces i ścisła analiza surowców do produkcji pozwalają wytworzyć czyste aminokwasy rozgałęzione. Wykorzystywane są one nawet w farmacji jako składniki niektórych produktów leczniczych. Wszystko zależy jednak od źródła. Wiadomo że dobry surowiec ma swoją cenę. Niektóre firmy w pogoni za szybkim zyskiem i cięciem kosztów kupowały tanie, kiepskiej jakości aminokwasy BCAA. Ich źródłem wyjściowym były: sierść, pazury i inne odpady odzwierzęce, a czasami nawet ludzkie włosy. Na szczęście dzięki odpowiednim regulacjom w Unii Europejskiej takie praktyki zostały zakazane i surowce tego typu nie mogą być legalnie sprzedawane.

Drugą metodą wytwarzania BCAA jest biofermentacja. To metoda wykorzystująca wyspecjalizowane mikroorganizmy. Wykorzystują one swój aparat enzymatyczny biotransformując naturalną pożywkę (soję, melasę, trzcinę cukrową) w L-leucynę, L-walinę i L-izoleucynę. Następnie tak wyprodukowane aminokwasy BCAA są izolowane i oddzielane od biomasy. Finalnie otrzymujemy surowiec o koncentracji aminokwasów zbliżonej do 99%. Bardzo ważnym aspektem przy suplementacji BCAA jest ich rozpuszczalność. To od tego parametru zależy jak szybko te 3 ważne aminokwasy wchłoną się w układzie pokarmowych i dotrą do mięśni. Skomplikowany proces instantyzacji lub mikronizacji znacząco zwiększa rozpuszczalność surowca, który praktycznie w normalnej postaci się nie rozpuszcza.

Podsumowując, dobrej klasy surowiec BCAA, od dobrego producenta, pozwala na wytworzenie wysokiej jakości suplementów. Pamiętajcie o tym wybierając aminokwasy BCAA, bez względu na to, czy sięgacie po produkt do rozpuszczania, czy w kapsułkach.

Tak naprawdę ciężko określić dokładnie na podstawie składu, co stanowiło źródło uzyskanego preparatu. Niestety producent nie ma obowiązku udzielania klientowi takich informacji. Naprawdę dobre BCAA ma często znacznie wyższą cenę. Dla osób przywiązujących wagę do jakości, gwarancja i renoma producenta powinny okazać się warte dodatkowych kilku złotych za opakowanie.

Czy warto dodatkowo brać BCAA?

Wraz ze wzrostem świadomości osób aktywnych fizycznie, a także eksplozją popularności suplementacji BCAA, rola zawierających źródła tych aminokwasów produktów jest często bagatelizowana. Spożywanie ich w formie suplementów wydaje się znacznie łatwiejszym rozwiązaniem. Nie wymaga analizowania składu i przeliczania zawartości, co bywa czasochłonne. Jednak z perspektywy dietetyki nie należy cały czas bazować tylko na suplementach. Uzasadnieniem niech będą nie tylko koszty, ale również stopień wchłaniania i wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych.

Aminokwasy rozgałęzione stanowią składnik produktów spożywczych, które włączone do diety pomogą uzupełniać BCAA. Z racji swojego naturalnego pochodzenia są łatwo przyswajalne. Należy pamiętać, że przyswajalność aminokwasów z roślin uważa się za mniejszą. Z tego powodu dlatego należy dbać o urozmaicenie diety. Za najbogatsze źródło aminokwasów rozgałęzionych w diecie uchodzą wołowina, pierś z kurczaka, tuńczyk, łosoś, jajko, orzeszki ziemne, soja, twaróg.

Rozsądnym rozwiązaniem wydaje się świadome dobieranie posiłku i właściwe ułożenie diety, aby pokryć zapotrzebowanie na BCAA z naturalnych źródeł. W sytuacji, gdy po ułożeniu właściwej diety wciąż narażamy się na niedobór tych aminokwasów warto włączyć suplementację. Jest to często konieczny krok u zawodowych sportowców i osób intensywnie trenujących, ale to kombinacja diety i suplementacji pozwala odnieść zadowalające rezultaty.

Podziel się z innymi!Share on Facebook

Ocena: 5.0. Wg 1 głosu.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj